Rozvoju regiónov by pomohlo postupné zlučovanie obcí

25.03.2010 Prešov

Nový Smokovec 25. marca (TASR) – Riešením pre zlepšenie spravovania regionálneho rozvoja by okrem iného mohlo byť postupné zlučovanie obcí, zmena územnosprávneho členenia či posúdenie celkovej pripravenosti regiónov na rozvoj.
Vyplynulo to z diskusií približne 80 účastníkov z oblasti samosprávy, štátnej správy, akademickej obce i tretieho sektora, ktorí sa stretli na konferencii Zlepšené spravovanie – základ pre zvýšenie dynamiky rozvoja regiónov v Novom Smokovci.
Zasadanie zorganizoval Karpatský rozvojový inštitút (KRI) v spolupráci s Nitrianskym a Prešovským samosprávnym krajom, Univerzitou P. J. Šafárika v Košiciach a Prešovskou univerzitou. Podľa riaditeľa KRI Andreja Šteinera je potrebné, aby regionálne samosprávy získali účinnejšie právomoci a nástroje a zároveň aby tie, ktoré už majú k dispozícii, lepšie využívali. „Po ôsmich rokoch fungovania samospráv sme situáciu zhodnotili a pomerne kriticky sme sa postavili k postaveniu týchto regionálnych samospráv, pretože si celkom neplnia úlohu koordinácie činnosti vo svojom regióne, “ konštatoval Šteiner.
Podľa neho je dôležité, aby sa zmenili tri základné smery. „Ide o zlepšenie a zmenu v legislatíve, urobiť postavenie regionálnej samosprávy jednoznačnejším, súčasne treba posilniť aj jej právomoci a nástroje. Ďalej treba zlepšiť situáciu vo vnútri samosprávy, pretože regionálna samospráva je na to, aby riadila rozvoj na svojom území, “ priblížil Šteiner. Okrem toho by sa mal zvýšiť rešpekt a postavenie samosprávy zo strany miest a obcí, ale tiež z pohľadu centrálnej vlády.
Účastníci konferencie v závere navrhli vytvorenie tzv. odbornej koalície, ktorá by bola zložená z odborníkov a zaoberala sa problematikou samospráv. Okrem toho by tiež navrhovala konkrétne kroky a zmeny legislatívy. Z hľadiska rozdielnosti krajov na Slovensku podľa Šteinera neexistujú silné nástroje, ktoré by zmierňovali tieto rozdiely.
Na konferencii sa okrem slovenských odborníkov zúčastnili aj ich kolegovia z Českej republiky, Nórska, Maďarska a Poľskej republiky. „Najzaujímavejší bol poznatok z Nórska, kde majú podobné problémy ako my, pretože majú tiež prebytok individuálnych samosprávnych obcí a miniregiónov, “ uviedol riaditeľ KRI. Poliaci to majú vyriešené, pretože majú svoje vojvodstvá a gminy a presun zo štátu na samosprávy je omnoho hladší. „Z hľadiska administratívy je Poľsko jedno z najlepších a je pre nás vzorom, “ zhodnotil na záver.
Dvojdňová konferencia, ktorá sa skončila dnes, je súčasťou projektu Dobré spravovanie na regionálnej úrovni v oblasti regionálneho rozvoja na Slovensku – GOVERNANCE. Ten je spolufinancovaný z Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
 

Vyberte región